Om Paintball:

För att få en fullständig förståelse för hur vår paintball upplevelse fungerar, rekommenderar vi starkt att ni noggrant läser igenom hela sidan innan ni genomför er bokning. Detta säkerställer att ni är väl informerade om alla detaljer, regler och tillgängliga alternativ, vilket hjälper er att planera en optimal upplevelse.

 

Vi erbjuder sex spännande spelvarianter

som vi varmt rekommenderar i paintball. Naturligtvis, har ni som sällskap friheten att välja och spela enligt era egna önskemål. Först kan ni utforska våra rekommenderade varianter, och sedan anpassa spelet för att passa er grupp bäst. Vårt mål är att ni ska ha en dynamisk och rolig upplevelse, skräddarsydd efter era preferenser

Attack and defend

attack och försvara
I denna spännande variant av ”Capture the Flag” försvarar endast ett lag sin flaggstation. I början av spelet fokuserar detta lag på att skydda sin flagga mot motståndarna. Samtidigt har det andra laget ingen egen flagga att försvara. Deras huvudsakliga uppdrag är att strategiskt ta sig in i motståndarlagets territorium, erövra deras flagga och snabbt föra den tillbaka till sin bas. Detta skapar en intensiv och taktisk utmaning där lagen måste balansera försvar och anfall för att vinna.

Capture the flag


Den mest populära och frekvent spelade versionen av ’Capture the Flag’ delar in spelare i två lag, var och en med sin egen flaggstation som även fungerar som utgångspunkt. För att segra, måste varje lag strategiskt hämta motståndarlagets flagga och föra den till sin egen station. Om en spelare träffas medan de håller motståndarlagets flagga, måste de lägga ner den, vilket ger en medspelare möjlighet att plocka upp den och fortsätta ansträngningen. Denna speldynamik skapar en intensiv och taktisk upplevelse.

Elimination


Detta spel kännetecknas av sina enkla regler, men utgör ändå en stor utmaning. Spelets huvudsyfte är att markera spelarna i det andra laget. När alla medlemmar i motståndarlaget är utmärkta, har ditt lag vunnit. Spelet kräver skicklighet och strategi, även om det vid första anblicken verkar enkelt.

Harjakt


Det här spelet är populärt vid svensexor och innehåller en unik vändning. Brudgummen klär sig i en speciell dräkt (ingår i svensexas uthyrningsutrustning) och får en kort tidsperiod att hitta skydd, medan alla ”jägare” står med ryggen vänd mot banan. Brudgummen kan inte bli utmärkt, men jägarna kan. När en jägare träffas, är de ute ur spelet. Spelet är utformat för att vara lite elakt, men fortfarande sportsligt och roligt, med en spännande utmaning för brudgummen att undvika att bli fångad.

Last man standing


Detta spel är ofta det avslutande momentet för dagen. Alla spelare startar från mitten av banan och får 20 sekunder på sig att söka skydd när signalen ljuder. Spelets intensitet stiger när spelarna kämpar för att vara den sista personen kvar på banan. Den som lyckas bli sist kvar och undvika att bli märkt, utses till dagens Rambo, en titel som hedrar både uthållighet och taktisk skicklighet. Detta avslutande spel är en utmärkt höjdpunkt som summerar dagen med en spännande utmaning.

Speedball


I den här varianten av spelet finns bara en flagga, strategiskt placerad i mitten av spelplanen. Varje lag startar från sin egen bas, som är placerad på lika avstånd från flaggan. Målet är att erövra flaggan och sedan hänga den i motståndarlagets bas. En annan version av detta spel innebär att laget istället måste ta flaggan till sin egen bas. Spelet kräver snabba strategiska beslut och samarbete för att lyckas med uppdraget.

Paintball regler och säkerhetsföreskrifter

Det är viktigt att ni bekantar er med alla regler och säkerhetsföreskrifter som gäller på våra paintballbanor. Denna korta genomgång kommer att ge er en översikt över de viktigaste aspekterna att tänka på under spelet för att säkerställa en trygg och njutbar upplevelse för alla deltagare. Se till att ni förstår och följer dessa riktlinjer noggrant.

Masken

Det är avgörande att alltid bära masken under spelet på våra paintballbanor. För din säkerhet har vi skapat safezones i anslutning till varje bana. Dessa områden är säkra och det är endast här du kan ta av dig masken. Vi tillhandahåller handdukar i utrustningen för att du ska kunna rengöra masken vid behov. Från safezones har du ofta en god översikt över spelet och kan följa med i händelserna på fältet medan du tar en paus.

Vad är träff?

Träff är en direktträff på hela kroppen ända ut i fingertopparna av en boll som går sönder. Gäller även markören. Stänk och studs är alltså inte träff. Så fort man är träffad sträcker man upp markören i luften och säger markerad. Gå sedan till safezone. Lämna markören utanför. Vi har även ett skjutavstånd på fem meter. Kommer man för nära får man kommunicera och backa isär. Bägge blir neutrala tills man fått var sitt nytt skydd. Den som skjuter närmare än fem meter plockas av banan.

I spelet paintball finns det olika sätt att bli ”utslagen”.

  • Först och främst, om en boll träffar och spricker på kroppen eller markören, räknas det som en träff.
  • Du kan också bli utslagen om du använder upp alla dina bollar.
  • Slutligen, om du springer utanför de markerade banorna, anses du också vara utslagen.

Dessa regler säkerställer en rättvis och spännande spelupplevelse.

I paintball används markörer drivna med komprimerad luft och magasinet kan innehålla upp till 200 bollar. Extra bollar kan fyllas på vid safezone mellan spelen. Det är viktigt att inte plocka upp bollar från marken, eftersom de är gjorda av gelatin och sväller direkt efter utskjutandet, vilket kan orsaka problem med markören. Det är också viktigt att hantera markören varsamt och undvika att skaka den för hårt, eftersom bollarna i magasinet kan gå sönder.

Paintball masken igen

Kom ihåg att ständigt bära din mask under paintball-spelet. Om du inte kan behålla masken på, måste vi tyvärr utesluta dig från spelet för din egen säkerhet. Vårt mål är att förhindra allvarliga incidenter, något vi lyckats med sedan 1991. Endast i safezone är det tillåtet att ta av masken. Om du ser någon utan mask, hjälp dem att komma ihåg regeln. Undvik att skjuta upp masken till pannan för att förhindra imbildning. Och framför allt, glöm inte att ha riktigt kul – det är vad paintball handlar om!

uthyrning av paintball utrustning för din kamp i vår utomhusbana
gruppbilder från paintball

Ingår i uthyrningen för varje person

När vi packar utrustningen åt ert sällskap ingår följande i uthyrningen, för varje person:
Ett (1) gevär, en (1) markör, en (1) mask, en (1) kamouflage-overall och femhundra (500) boll.

Kamouflagekläder

Våra kamouflagekläder importeras från USA och vi ser till att de alltid är fräscha och rena genom att tvätta dem efter varje uthyrning. Skyddsmaskerna, också från USA, är utformade med dubbel ventilation för att minska imbildning, en solskärm och skydd för huvudets sidor. Dessutom erbjuder glaset i maskerna ett synfält på 260 grader, vilket ger en utmärkt överblick över spelområdet.

Markör Tippmann Model 98

Vi har valt Tippmann 98 som vår markör eftersom den är den mest träff- och driftssäkra vi hittat. Dessutom har vi övergått till att använda komprimerad luft istället för kolsyra för att driva markörerna. Detta ger en jämnare tryck och temperaturoberoende, vilket innebär att kulorna får en jämn skjutlängd vid varje avfyrning.

Miljövänliga paintballbollar

Våra paintballbollar är idealiska för såväl tävlingsspelare som glada amatörer. De har viktiga egenskaper som lätt tvättbarhet, de går sönder vid träff och minimerar risken för pipsprängningar. Bollarna är gjorda av gelatin och färgade med färgpigment och en sockerbaserad lösning. Dessutom är de 100% biologiskt nedbrytbara och löses upp av regn inom 48 timmar, vilket gör dem miljövänliga.

Gör det ont?

När det gäller smärtan vid träff i paintball, beror det på flera faktorer. Först och främst spelar avståndet en stor roll; därför rekommenderas skjutavståndet att vara minst 5 meter. Dessutom påverkas smärtan av var och hur man blir träffad. En amerikansk studie visar att paintball har lägre skaderisk jämfört med många andra sporter, förutsatt att alla säkerhetsregler följs noggrant. Vikten av att alltid använda lämplig skyddsutrustning, som en skyddsmask speciellt anpassad för paintball, kan inte nog betonas. Tack vare dessa försiktighetsåtgärder har skador varit få och oftast begränsade till mindre skador som stukade fötter.

Går färgen att tvätta bort?

Ja, färgen från paintballkulor kan vanligtvis tvättas bort i en vanlig tvättmaskin. Det är dock rekommenderat att tvätta plagget så snart som möjligt efter användning. Om plagget lämnas otvättat för länge kan det bli en viss blekning av färgen. Regelbunden tvätt bör därför ske så snart som möjligt för bästa resultat.

Vad är bollen gjorda av?

Paintballkulornas skal är gjorda av gelatin, medan färgen består av färgpigment och en sockerlösning. Dessa kulor är 100% nedbrytningsbara av naturen och de löser sig upp av regn inom 48 timmar. Detta gör dem miljövänliga och säkra att använda utomhus.

Hur många ska man vara?

Ni kan vara mellan 8-20 deltagare i sällskapet.

Hur funkar uthyrningen av paintball och har ni någon åldersgräns?

Vår paintball har vi som uthyrningsverksamhet.

När ni kommer och hämtar utrustningen hos oss på Gökboet möter ni upp vår personal på Exportgatan 1B och betalar för er uthyrning och skriver även på ett uthyrningsavtal mellan er som hyrestagare och oss som uthyrare av utrustningen. Efter det packar ni den förberedda utrustningen och beger er till banorna Tagenevägen 72, i Hisings Kärra. På platsen är det bra att dela upp er i lag och planera ert spel och därefter promenerar ni till spelfälten. Sedan kör ni igång och spelar på banorna efter eget önskemål och tycke.
Läs gärna igenom våra olika spelvarianter, banor och säkerhetsföreskrifter innan spel och lägg gärna upp en strategi hur ni vill nyttja er tid på banorna. Efter avslutat spel packar ni ner all utrustning och åker tillbaka till Gökboet på Exportgatan 1B för återlämning av utrustningen. Vår personal kollar så allt är med tillbaka.

För att boka Paintball måste bokaren vara över 18 år, åldersgräns för Paintball är minst 15 år gammal. Mer info hittar ni under FAQ – Paintball och boka gör ni via sidan Boka – Paintball.