Välj en sida

Om Paintball:

Vi rekommenderar att ni läser igenom hela denna sida om hur vår paintball funkar innan ni gör er bokning.

Vi har sex olika spelvarianter vi rekommenderar, men självklart får sällskapet spela så som de själva önskar:

Attack and defend

En variant av Capture the flag, fast bara ett lag har en flaggstation som de skall försvara. Det andra laget har ingen flagga att försvara utan skall helt enkelt hämta motståndarlagets flagga och föra den tillbaka till sin egen bas.

Capture the flag

Detta är den mest populära och mest spelade spelformen. Den spelas praktiskt taget över hela världen. Dela in er i två lag. Varje lag har varsin flaggstation som även är deras utgångspunkt. För att vinna måste man hämta andra lagets flagga och ta den till sin egen flaggstation. Blir man träffad med motståndarlagets flagga i hand måste man lägga den på marken så att en medspelare kan plocka upp den och föra den vidare.

Elimination

Detta spelet har de enklaste reglerna, men är ett minst lika svårt spel ändå. Det går endast ut på att markera spelarna i andra laget. När alla är ute så har ditt lag vunnit.

Harjakt

Detta är ett uppskattat sista spel vid svensexor. Här får brudgummen dra på sig en dräkt (som ingår i varje svensexas uthyrningsutrustning). Han får ett visst antal sekunder på sig att ta ett skydd medan alla ”jägare” får stå med ryggen mot banan. Brudgummen kan inte bli markerad, men det kan jägarna. Blir en jägare träffad åker denna ut. Ska haren klara sig? Knappast!! Lite elakt men med en sportslig chans.

Last man standing

Detta brukar vara det sista spelet för dagen och då startar alla från mitten av banan och på en given signal har alla 20 sekunder på sig att ta skydd. Siste man kvar på banan blir utsedd till dagens Rambo.

Speedball

Denna variant har bara en flagga vilken står placerad i mitten av spelplanen. Varje lag startar vid en bas; baserna skall ha samma avstånd till flaggan. Målet i spelet är att hämta flaggan och hänga den i motståndarlagets bas. En variant av detta är att ta den till sin egen bas istället.

Detta är en kort genomgång om alla regler samt alla säkerhetsföreskrifter som gäller ute på våra banor:

Det viktigaste av allt är masken. Vi har tre banor och i anslutning till varje bana finns en s.k. safezone. Det är ett område där man inte kan bli träffad och därmed det enda stället man får ta av sig masken på. I utrustningen finns handdukar som hjälp för att rengöra masken. Oftast kan man sitta här och se ut över fältet och se de andra fortsätta spelet.

Vad är träff? Träff är en direktträff på hela kroppen ända ut i fingertopparna av en boll som går sönder. Gäller även markören. Stänk och studs är alltså inte träff. Så fort man är träffad sträcker man upp markören i luften och säger markerad. Gå sedan till safezone. Lämna markören utanför. Vi har även ett skjutavstånd på fem meter. Kommer man för nära får man kommunicera och backa isär. Bägge blir neutrala tills man fått var sitt nytt skydd. Den som skjuter närmare än fem meter plockas av banan.

Det finns tre sätt att bli markerad på

  • En boll träffar kroppen eller markören och går sönder.
  • Man skjuter slut på boll.
  • Man springer utanför banmarkeringarna.

Markören drivs på komprimerad luft och magasinet rymmer 200 st. bollar. Behöver man extra bollar fyller man på mellan spelen vid safezone. Plocka aldrig upp bollar som ligger på marken för de är gjorda av gelatinskal och sväller direkt efter utskjutandet. Stoppar man i dem kommer bössan inte att fungera. Skaka heller aldrig bössan hårt för då går bollarna sönder i magasinet. Ha en lätt hand med bössan.

Avslutningsvis med masken igen. Glöm ej bort att masken måste vara på hela tiden. Den spelare som inte kan ha på sig masken kan tyvärr inte heller vara med och spela mer. Vi plockar inte av spelare från banan för att vi tycker det är kul utan för att vi tänker på er säkerhet. Vi har sedan 1991 inte haft ett enda allvarligt tillbud och så vill vi ha det fortsättningsvis också. Bara inne i safezone får man ta av sig masken. Ser ni någon utan mask så hjälp varandra. Sätt heller aldrig upp masken i pannan för då får ni imma. Slutligen… Vi skall ha riktigt kul när vi spelar. Det är det det går ut på.

När vi packar utrustningen åt ert sällskap ingår följande i uthyrningen, för varje person:
Ett (1) gevär, en (1) markör, en (1) mask, en (1) kamouflage-overall och femhundra (500) boll.

Våra kamoflagekläder kommer från USA. Vi tvättar alltid våra kläder efter varje uthyrning. Skyddsmaskerna är tillverkade i USA och har dubbel ventilation (för att slippa imma), solskärm och den täcker även sidorna på huvudet. Glaset har 260 graders synfält.

Den markör vi fann mest träff- och driftssäker var Tippman Model98. Vi har även övergått till luftsystem. Markörerna drivs alltså av komprimerad luft istället för kolsyra. Den stora skillnaden är att trycket då blir helt jämt oavsett temperatur. Detta innebär att kulorna går lika långt varje skott.

De bollar vi använder oss av passar såväl tävlingsspelaren som den glade amatören och har de egenskaper som krävs; lätt att tvätta bort, går sönder vid direktträff och orsakar sällan pipsprängningar. Skalet är av gelatin och färgen innehåller färgpigment och en form av ”socker”. De är 100% nedbrytningsbara av naturen och löses upp av regn på 48 timmar.

Gör det ont?

Det beror på flera olika faktorer. Hur känslig man är, vart man blir träffad, från vilken riktning, vilket avstånd, mängd kläder o.s.v. Det som har störst betydelse är avståndet. Vi rekommenderar ett skjutavstånd på minst 5 meter. Ett amerikanskt försäkringsbolag gjorde en undersökning som omfattade alla kända sporter i USA beträffande skaderisker och paintball fanns efter både jogging och golf (!) på listan, d.v.s mycket långt ner. Detta förutsätter givetvis att ni följer de säkerhetsföreskrifter som finns. Lika lite som man spelar ishockey med cykelhjälm spelar man paintball med något annat än en för ändamålet avsedd skyddsmask. På alla de åren vi sysslat med paintball med flera tusen spelande har vi bara haft några stukade fötter.

Går färgen att tvätta bort?

Ja, färgen går lätt tvätta bort i vanlig tvättmaskin. Försök dock tvätta plagget så fort som möjligt. Det kan uppstå en viss blekning om man väntar.

Vad är bollen gjorda av?

Skalet är av gelatin, och färgen innehåller färgpigment och en sockerlösning. Dom är 100% nedbrytningsbara av naturen och dom löses upp av regn på 48 timmar.

Hur många ska man vara?

Ni kan vara mellan 8-20 deltagare i sällskapet.

Hur funkar uthyrningen av paintball och har ni någon åldersgräns?

Vår paintball har vi som uthyrningsverksamhet. När ni kommer och hämtar utrustningen hos oss på Gökboet möter ni upp vår personal på Exportgatan 1B och betalar för er uthyrning och skriver även på ett uthyrningsavtal mellan er som hyrestagare och oss som hyresvärd. Därefter packar ni in den färdigpackade utrustningen i bilarna och åker iväg till våra banor på Tagenevägen 72, i Hisings Kärra. När ni är på plats rekommenderar vi att ni delas in er i lag och därefter promenerar ni till spelfälten. Sedan kör ni igång och spelar på barnorna efter eget önskemål och tycke. Läs igenom våra olika spelvarianter, banor och säkerhetsföreskrifter innan spel och lägg gärna upp en strategi hur ni vill nyttja er tid på banorna. Efter avslutat spel packar ni ner all utrustning och åker tillbaka till Gökboet och Exportgatan 1B för återlämning av utrustningen. Vår personal kollar så allt är med tillbaka. För att boka Paintball måste bokaren vara över 18 år, åldersgräns för Paintball är minst 15 år gammal. Mer info hittar ni under FAQ – Paintball och boka gör ni via sidan Boka – Paintball.